Főoldal
Programnaptár
Galéria
Dokumentumtár
Bemutatkozás
Alapadatok
Alapszabály
Közhasznúsági jelentések
Partnereink
BVZSZ
Galéria
Elérhetőségek
HULLADÉKINFÓ
Illegális hulladéklerakók
Vásár-nap
Az első alkalom
Árusok bemutatása
Süteményreceptek
Öreg Tölgy Erdei Tanösvény
Madárgyűrűzés
Az év madara
2012 - egerészölyv
2011 - széncinege
2010 - fecskék éve
Névadónk, Kodolányi János
Tulipános Telki

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a 2010. év madarainak a fecskéket választotta.

A fecskék hosszútávú, Szaharától délre vonuló énekesmadarak. Európai állományuk az utolsó 15-20 évben folyamatosan csökken.  Ennek hátterében több ok is szerepel, pl. költőterületek környezeti viszonyainak átalakulása, mezőgazdaság jelentette környezetszennyezés, szúnyogirtás, stb.

Ezek a kb. 20 g testtömegű madarak számunkra a tavasz hírnökei. Ha áprilisban megérkeznek, már biztosak lehetünk a jó időben. És szeptemberben, amikor villanydrótokon és háztetők gerincén sorakoznak, fontolgatva az előttük álló hosszú utazás időpontját, már sejtjük az őszt.

Magyarországon három valódi fecskefajjal találkozhatunk.

A füsti fecske hosszú, hegyes szárnyával, és épp ilyen hosszú villás farkával a levegő akrobatája. Vörösesbarna homloka és torka élesen elüt kékes feketén csillogó fejétől és hátától, fehéren világító begyétől, hasától. Sárból, szalmából építi csésze alakú fészkét, istállók, pajták, mezőgazdasági épületek ereszei alá.  Repülés közben vadászik. Apró, repülő rovarokat eszik, mint a szúnyog vagy a légy.  Amikor eső közeleg, a rovarok földközelben maradnak, ezért jelzik az alacsonyan szálló fecskék az időjárás változást.

A molnárfecskével városokban találkozhatunk. Kékesen fénylő fekete a háta és nevéhez hűen fehér begye és hasa. Sárból építi fészkét, melyen egy kis bebúvó nyílás van. Ezen a kis nyíláson a fiókák egymással versengve tátognak anyjuknak az élelemért. Az ország legnagyobb ismert fészkelő telepe Szolnokon található. A  Molnárfecsketelepen, a város régebbi építésű házainak védett szegleteiben több száz fecskepár él.

A barnás színű partifecske a legkisebb fecskefaj, a farka nem villás. Folyók, homokbányák függőleges partfalainak felső részén ássa fészkelőüregeit. Csoportokban fészkel. Először a hím kezdi az üreg ásását, majd a kijáratba ülve várja menyecskéjének érkezését. Tojásrakás és költés közben már együtt bővítik az un. végkamrát, ahol 4-6 tojás melegszik.

 

A fecskék védelmében

Évről-évre egyre kevesebb fecske tér vissza hozzánk, és ezzel párhuzamosan egyre kevesebb fecske repül ki a fészekből. Ahhoz, hogy fékezzük a fecskeállomány pusztulását, mi magunk is nagyban hozzájárulhatunk.
A hatékony védelemhez elengedhetetlen a költőállományok helyzetének minél pontosabb ismerete. Ezért a gólya adatbázis mintájára tavasztól az MME elindítja a Fecskefigyelő Online Adatbázist (www.fecskefigyelo.mme.hu), ahova bárki feltöltheti: tavaszi érkezési, fecskefészek, költés kezdési, költési siker (fiókaszám), költésszám, őszi elvonulási és gyülekezőhely stb. megfigyeléseit.   Az adatgyűjtés akkor igazán hatékony, ha ebbe az ország egész területéről minél többen kapcsolódnak be.

 A Magyar Madártani Egyesület  a hosszútávú fecskevédelmi program 2010-es elindításakor honlapjának fecskevédelmi eszközök oldalain részletesen kidolgozott eszközökkel és módszerekkel segíti és hívja a madarak védelméért tenni akaró embereket.

Röviden néhány hatékony védelmi eszközről:

- Szereljünk fel fecskepelenkát!

Nagyon örülünk, ha házunk közelébe fecskepár költözik, és nagyon bosszankodunk a lepotyogó ürülék miatt. Közvetlenül a fészek alá szerelt fa, fém vagy műanyag lappal, azaz fecskepelenkával felfogjuk a madarak ürülékét, és tiszta marad a fészek alatti terület is.

-          Létesítsünk sárgyűjtő helyet!

Slag vagy vödör segítségével asztalnyi területet jól beiszapolunk, addig locsoljuk a vizet, amíg a talaj többet már nem tud beszívni. Ezt követően már csak annyi a dolgunk, hogy az időjárástól, a csapadékviszonyoktól függően néhány naponta újra locsoljuk a területet, folyamatosan lágy saras állagban tartva azt. Ezzel biztosíthatjuk a füsti- és molnárfecskék fészekanyagát.

-          Mű fecskefészek, drót fészekalapok

 Fecske költést segítő eszköz az égetett cserép anyagú mesterséges molnár- és füsti fecske fészek. Egyesével vagy akár telepesen is felrögzíthetjük a fészkeket. Ha észrevesszük, hogy a gerendánkon egy fészeképítés félbemaradt, akkor segíthetünk drót fészekalappal a fecskepárnak, amelyre már biztosan tapadni fog a sár.

 

-          Mesterséges költőtelepek

Azokon a közösségi helyszíneken, ahol az épületeken fecske távoltartási eszközöket kell alkalmazni, a fecskék számára a mesterséges telepekkel lehet a költőhelyet pótolni. A mesterséges molnárfecske telep a néhány fészek befogadására alkalmas fészekalapok nagyobb, 1,5-2 m hosszú, esővédő féltetővel ellátott változata. Egy-egy ilyen telep fontos látványossága, környezettudatosságunk hírvivője lehet a Madárbarát óvodában, Madárbarát iskolában, Madárbarát munkahelyen, nem is beszélve arról, hogy milyen érdekes vonzerő lehet a madárbarát településfejlesztés ökoturisztikai programjában.

E-mail:
Jelszó:
 
Buda Regionális Bank Rt.
58300141-13400091
Megyei nyilvántartási szám:
3705/2011
Székhely:
2089 Telki, Berkenye u. 20.
Egyesületünk adószáma:
18701490 - 1 - 13
 
maiam152