Főoldal
Programnaptár
Galéria
Dokumentumtár
Bemutatkozás
Alapadatok
Alapszabály
Közhasznúsági jelentések
Partnereink
BVZSZ
Galéria
Elérhetőségek
HULLADÉKINFÓ
Illegális hulladéklerakók
Vásár-nap
Az első alkalom
Árusok bemutatása
Süteményreceptek
Öreg Tölgy Erdei Tanösvény
Madárgyűrűzés
Az év madara
2012 - egerészölyv
2011 - széncinege
2010 - fecskék éve
Névadónk, Kodolányi János
Tulipános Telki

 

Hát ez időközben alapos átdolgozásra szorulna :(

 

 

MIT TEGYÜNK A HULLADÉKKAL?!

A hulladékelhelyezés legális lehetőségei Telkiben

 

 

 

A háztartási hulladékot hetente elszállítja a faluból az AVE Zrt.. A szemétszállítást minden háztartásnak kötelező igénybe vennie, de vannak olyan helyzetek is, amelyeket ez nem old meg. A következőkben röviden összefoglaljuk a hulladékelhelyezés legális lehetőségeit.

   Ha esetenként több hulladék keletkezik, mint ami beleférne a kukába, azt az AVE saját zöld zsákjaiban tehetjük ki a kuka mellé. A zsákok megvásárolhatók a Liget (leánykori nevén Muskátli) ABC-ben kb. 300 Ft-ért. Ebben az árban benne van az elszállítás és a civilizált, környezetkímélő lerakás költsége is. Ez azt is jelenti, hogy a kukáskocsi a másféle zsákokban kirakott szemetet nem viszi el.

 A háztartási hulladék csökkentése érdekében érdemes igénybe venni a szelektív gyűjtőket is. Kérjük, hogy ügyeljen a rendeltetésszerű használatra és a gyűjtők környékének rendjére!

   A háztartási hulladék mennyisége jelentősen csökkenthető a házikerti komposztálással.

Aki erre (még) nem tudta rászánni magát, annak jó hír, hogy 2008. augusztus eleje óta az AVE szelektív módon elszállítja és komposztálja a háztartásokban keletkező zöldhulladékot. Ehhez a polgármesteri hivatalban (H 8-18, K-CS 8-16, P 8-14 óráig) vásárolhatók meg a speciális, 110 literes, átlátszó zsákok, amelyeket a szolgáltató szerdánként a megszokott időben, a kommunális hulladékkal együtt szállít el. Ezek ára jelenleg 140 Ft. E zsákokba viszont csak zöldhulladék kerülhet, különben nem szállítják el.

 

 

 

 

 

 

  Az AVE Zrt. évente egyszer, április-május hónapban lomtalanítást tart. Ilyenkor a Jung-ház udvarán mód van veszélyes hulladékok elhelyezésére is (akkumulátor, festék- és vegyszermaradványok, stb.), amelyeket a szolgáltató szakszerűen ártalmatlanít.

  

 

 

 

 

 

  Nagyobb mennyiségű építési törmelék elhelyezéséhez feltétlenül igényeljen konténert! Ha a hulladék nem tölt meg egy konténert, érdemes lehet több szomszédnak összefogni, és megosztani a költségeket.

 

 

(2008. októberi adatokkal, frissítve: 2012 októberében)

 

 Sokan érdeklődtek már az egyesületnél, hogy lehetne-e BŐVÍTENI A SZELEKTÍV HULLADÉKGYŰJTÉS LEHETŐSÉGEIT TELKIBEN. Az AVE-nál 2008. elején történt látogatásunk eredményeként kiderült, hogy a gyűjtőszigetek nem bővíthetők tetszés szerint. Azok egy technológiai folyamat részei, pl. bele vannak ágyazva egy négyrekeszes talapzatba, ami előírás, ezt viszont költséges volna bővíteni-cserélni, és a szolgáltatónak nincs erre forrása. Emellett erre a helyzetre (ezekre az anyagokra) van kialakítva az ürítést végző teherautó felépítménye is, mégpedig az AVE teljes működési területén egységesen. Az AVE másik szempontja, hogy csak azokat az anyagokat gyűjti szelektíven, amelyeket el tud adni, méghozzá a számára elfogadható áron. (E másodnyersanyagok értékesítési piaca ráadásul nagymértékben romlott is a tavalyihoz képest.)

Mindezek alapján pillanatnyilag nincs sok remény a rendszeres szelektív gyűjtés kiterjesztésére. Ezért gyűjtést indítunk itt a honlapon, és az eredményeket közzétesszük a falu más fórumain is. Kérjük, hogy aki tud további szelektív hulladékelhelyezési lehetőségekről, ossza meg a tapasztalatait másokkal: küldjön egy emilt a zold.telki@gmail.com címre! Itt van az első pár tipp, várjuk a továbbiakat!

 

 

 

Használt elemek

Telki, Ófalu Csemege

 

Kiégett fénycsövek, villanykörték

budaörsi Auchan és Ikea áruházak

 

Használt, nem működő háztatási gépek

leadhatók a budaörsi Média Marktban, tiszta állapotban

 

Ruhagyűjtő konténerek jó minőségű használt ruhák számára

budaörsi OBI, biatorbágyi Cora áruházak

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

E-mail:
Jelszó:
 
Buda Regionális Bank Rt.
58300141-13400091
Megyei nyilvántartási szám:
3705/2011
Székhely:
2089 Telki, Berkenye u. 20.
Egyesületünk adószáma:
18701490 - 1 - 13
 
maiam152